Traja talentovaní kuchári župnej Strednej odbornej školy hotelovej v Hornom Smokovci zahviezdili na nedávnej Medzinárodnej kuchárskej súťaži v tureckom Manavgate. Zlaté medaily získali v individuálnych disciplínach za prípravu jedál z jahňacích kotliet, rýb a z cestovín. V rámci stredných škôl zameraných na gastrosféru ide pre Prešovský samosprávny kraj o historický úspech.
Medzinárodná kuchárska súťaž Gastro Erasmus 2025, ktorá sa konala uplynulý víkend v rezorte The Raga Side v Manavgate v tureckej Antalyi, priniesla historický úspech Strednej odbornej školy hotelovej Horný Smokovec, ktorú zriaďuje Prešovský samosprávny kraj. V súťaži so 146 talentovanými študentmi z 15 krajín Európy si na najvyššie priečky siahli hneď traja jej talentovaní žiaci školy v odbore kuchár. Medailu pridali aj v súťaži tímov, jeden zo žiakov si z podujatia navyše odniesol špeciálne ocenenie.
Na prestížnej súťaži hodnotili výkony mladých kuchárov členovia medzinárodnej poroty zloženej z renomovaných odborníkov na gastronómiu z Bulharska, Švédska, Turecka a z Veľkej Británie. Šlo o porotcov, ktorí majú bohaté skúseností s vedením prestížnych reštaurácií, prácou na michelinských pozíciách a s účasťou na kulinárskych školeniach po celom svete.
Vo svojom hodnotení posudzovali jedlá na základe kľúčových kritérií, akými bola chuť, technika práce, kreativita, estetika a prepojenie s kultúrnym dedičstvom. Zamerali sa však aj na samotnú prípravu pracoviska a jeho čistotu. Dôležitá tiež bola zo strany súťažiacich prezentácia použitých surovín a postup pri varení, a to všetko v anglickom jazyku a s časovým limitom 45 minút, v tímovej súťaži to bola hodina a pol.
Prvenstvo v kategórii JP1 - hlavné jedlo napokon udelili Jozefovi Babušovi z SOŠ hotelovej H. Smokovec. Ten počas svojho vystúpenia v súťaži pripravil sous vide jahňacie kotlety v panko strúhanke so slovenskými džatkami, ktoré obohatil bylinkovým maslom a redukciou mäsového jus. Za svoj výkon získal najviac bodov zo všetkých súťažiach - 100 a ako jediný a najlepší účastník i špeciálne ocenenie od executive šéfa z Turecka - gravírovanú šabľu so svojím menom.
Viktória Orolínová z uvedenej školy dominovala kategórii JP2 - jedlá z rýb. Prvenstvo jej bolo udelené za prípravu rolády zo sumca, ktorú podávala s restovaným zemiakovými variáciami a limetkovou omáčkou. Pridala k nim aj chips z rybacej kože a líčka. Žiak školy Lukáš Hovanec zas triumfoval v kategórii JP3 – cestoviny, a to so svojimi domácimi raviolami plnenými bryndzou a slovenskými lesnými hubami na smotanovo-cesnakovej omáčke.
Slovenskí kuchári spod Tatier, ktorých na súťaž pripravoval hlavný majster odbornej výchovy Marek Pajer, predviedli zručnosti aj v kategórii SP1 – tím. V tej pripravili trojchodové menu zahŕňajúce predjedlo, a to husaciu pečeň s ovocným chutney a demi-glace omáčkou; hlavné jedlo, ktorým bola hovädzia sviečkovica s textúrami z mrkvy a cvikly a tiež dezert. Konkrétne porotcom odprezentovali čokoládovo-tvarohové knedličky s espumou z polenty a pečenej čokolády. Uvedené menu im vynieslo zlaté pásmo a tretie miesto spomedzi 23 súťažných tímov.
Súťaž vo varení Gastro Erasmus je súťaž odborných zručností organizovaná s cieľom posunúť schopnosti kulinárskych študentov stredných odborných škôl v mnohých európskych krajinách, z ktorých všetci majú akreditované certifikáty, na najvyššiu úroveň. Pre súťažiacich predstavuje platformu pre medzinárodné porovnanie schopností, integráciu a pre ich ďalší rozvoj. Spája gastronómiu, kultúru a európskeho ducha v atmosfére zdravej súťaživosti.
-io-
foto: škola, freepik